Don kødhoved

En spiseforstyrrelse for et like

FitDet der er bare et lille sammendrag af billeder der popper op, hvis man klikker på forstørrelsesglasset på Instagram – BING, lige i face

Hvis der er noget der er top populært at tale om for tiden, må det være ‘sociale medier’. Det er som om alle har noget de gerne vil berette, i en tid hvor nye ord og fænomener skyder op som muldvarpeskud. Selfies, healthies, wellfies, spornoseksuel og what not. Jeg har faktisk ikke tænkt mig at bitche over alles behov for at ytre deres holdning, næ, jeg vil tværtimod tilslutte mig og ligeledes få lidt luft.

Jeg er fuldstændig enig i, at vores sygelige trang til at flexe og posere i gakkede stillinger, hvor ikke engang den lyserøde panther kan være med, har taget fuldstændig overhånd. Det er nu mere vigtigt at samle likes på Instagram, end det er at samle likes i den virkelige verden. Det kan faktisk skræmme mig helt ud i fingerneglene, hvad den her selvfokusering/eksponering vi har gang i, kommer til at gøre ved vores børn.

Stop trænI know – jeg har selv gjort det!

Jeg læste en undersøgelse, der havde påvist at hver 4. barn i folkskolen hellere ville bruge tiden på sin mobil i frikvartererne, end sammen med vennerne?! De helt små vil hellere lege med perler på ipad’en, end på de små stikkende brætter og det er nu helt normalt at hive både ipad og høretelefoner med på restaurant, så de små for alt i verden holder kæft.

Robert og jeg så en dokumentar på DR, der hed ’Nøgen på nettet’. Den handlede, kogt helt ned, om unge piger og drenge og deres gang på bl.a. Facebook. Vi var rystet da vi havde set den. En 14årig pige havde begået selvmord, fordi hun var blevet afpresset af en fremmed fyr gennem længere tid. Man så piger, meget unge piger, bryde totalt sammen, fordi de havde rodet sig ud i nogle nøgenbilleder, efter noget chatkommunikation med fremmede mænd. ’Hvorfor gør de også det’? ’De kan da ikke være alt for kloge’!, er der sikkert nogle der vil sige. Det kan da godt være, men ikke desto mindre er det sket, fordi de ikke har været under opsyn, de små. Og selvom de er det, kan man jo aldrig vide hvad de har gang i, når der skal steges frikadeller til aftensmad!

Jeg kan blive ret irriteret og gal på forældre, der lader deres børn cruise rundt på Facebook som 10-11årige. At lavalderen på Facebook er 12 år, synes jeg i øvrigt er alt for lav. Stort set alle børn i den alder har en smartphone. Derfor kan man altså ikke styre hvornår de er på og hvornår de ikke er. Det er heller ikke til at vide, om de spiller Candycrush eller er i gang med at rode sig ud i noget, de ikke kan komme ud af igen.

Problematikken er den samme med Instagram. Det flyder over med chicks der ligner Batman i en slankere udgave, tøser der photoshopper sig fittere, stærkere, mere lækre – uovervindelige og som sender signalet om, at det er sådan man skal se ud for at være en ægte vinder. Jeg tænker, hvis jeg selv nogle gange på en oppustet dag, kan føle et prik af mindreværd, hvad så med de helt unge piger, der slet ikke har defineret hvem de selv er endnu?

’Ej men min datter er slet ikke interesseret i sådan noget’, sagde moren der er fra en helt anden tidsalder. Det er jo bare et faktum, at man som forældre ikke har en skid kontrol og det nytter ikke noget, blindt at stole på, at de små ikke bliver fristet til at prøve en ’jordbær kur’, fordi plastic-baben fra Miami har fået vaskebræt af det.

lille ninDer er sikkert ikke mange likes i det der?!

Jeg læste en ung pig berette om hvordan hun udviklede en voldsom spiseforstyrrelse, af at scrolle igennem den ene side efter den anden, hvor ultratynde, solbrune, overskudsskinker kækt udstråler, at deres liv er perfekt, fordi man kan se deres hofteknogler. ’Min mor var dum nok til at tro på mine historier, fordi jeg er en eminent løgner’. Tænk lige over det?

Nej. Vi kan ikke holde vores børn i et jerngreb til de er 30 (selv der kan det jo være svært. Øhem), men i takt med at medierne bliver mere og mere aggressive og manipulerende, synes jeg at man som forældre har et ansvar for at sige stop. Helt cool du vil have en Iphone, men Instagram, Facebook and what not, må bare vente til start teenagealder.

Kys fra den sure Heksemor.

4 kommentarer

  • Super godt indlæg – jeg lavede netop et indlæg i går om de forskellige billeder der bliver lagt op, at bare noget så simpelt som kameravinkel kan gøre en verden til forskel – og fortæller netop hvorfor man ikke skal sammenligne sig selv med de billeder man ser på fx instagram.
    Hvis du skulle have lyst til at læse det
    http://rikkethier.bloggersdelight.dk/2015/04/14/opstillet-virkelighed-part-2/

    Hilsen Rikkethier :grinning:

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Bonusheksen

      Det er skræmmende så meget, man kan manipulere med billeder. Dejligt at se flere og flere sætte fokus på det. Good work 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mivs

    Med lige netop det her indlæg, kunne det være på sin plads at underskrive dig omsorgsmor …..thumbs up:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Don kødhoved